projects

Public

Unosumai TOMOSU, Tsunami Memorial Hall / Unosato Visitor Center

2019Complete

CAtKazuko AkamatsuShinya Omura

-Unosumai TOMOSU-

The plan started when Unosumai elementary school, Kamaishi Higashi Junior high school and Unosumai Kindergarten were completed, and children running up the stairs became a new town.

The 175 steps of the school lead to the Unosumai Station via the main street. This "town axis" was prepared for the 2019 Rugby World Cup, and it was planned to connect to the Unosumai Reconstruction Stadium and become the "reconstruction axis."

The three buildings planned in front of Unosumai Station (Tsunami Memorial Hall, Unosato Visitor Center,and Kamaishi City Gymnasium) are located on the axis of reconstruction so that the children who go to school and the activities of the visiting people are linked.It was arranged along. A wooden finish eave is installed in each building, and when you look up at the school, the warm eave space continues.

The school gymnasium has glass, the junior high school has polycarbonate, and the elementary school has random openings to light up hope in the town of cormorant housing, which has little light at night. In response to those lights, I thought about how each architecture functions as the light of the town.

A chain of activities, materials, and light in a series of architecture that continues from school.

Kazuhiro Kojima succeeds in the reconstruction of the Tohoku Earthquake, and inherits his thoughts as he continues to challenge the way of architecture in the future. A group of buildings like a series of poems creates a new rhythm in this town, echoes the wish for reconstruction that has come to this area, and leads to a lively and lively life.


-Tsunami Memorial Hall-

Built near the "Prayer Park", this building is composed of two exhibition spaces centered around the "town archive", which is surrounded by bookshelves, which is the archive of the activities, and which is full of natural light and is the base of the activities. ing.

The "record zone" of the permanent exhibition as the "record of the earthquake" and the "memory zone" as the planned exhibition that continues to change as the "memory of the town".
The "zone of memory" functions as an entrance to the "prayer park", and is a bright and open earthen space that makes children want to stop by on their way home from school. In order to make a desired exhibition based on the wooden frame grid, a slit is provided under the beam and in the soil, and an exhibition partition that can be moved like a bran or shoji is installed.
The “Recording Zone” is a calm space where you can take in the impressive undulating greenery of the “Prayer Park” and quietly confront the nature.


-Unosato Visitor Center-
It has a roof with an inverse slope to the Miraikan, which connects life, and is connected to the traffic line from the school, the station, the roundabout, the square, etc. ..
It is a structure that wraps up the volume of product sales, kitchen, and machine space of 7.28 m span composed of distribution material of 4 m or less. We aimed to create an architecture without a back, which draws in the flow of people from all sides and creates a lively atmosphere.

DATA

Location Kamaishi city, Iwate
Principal use Museum(Tsunami Memorial Hall)
Shop(Unosato Visitor Center)
Structure Wooden Structure
Number of stories Tsunami Memorial Hall:1 Story
Unosato Visitor Center:1 Story
Site area Tsunami Memorial Hall:1,873.65㎡
Unosato Visitor Center:3,345.57㎡
Building area Tsunami Memorial Hall:1,873.65㎡
Unosato Visitor Center:3,345.57㎡
Total floor area Tsunami Memorial Hall:1,873.65㎡
Unosato Visitor Center:3,345.57㎡

RELATED PROJECTS

Unosumai elementary school, Kamaishi Higashi Junior high school and Unosumai Kindergarten
Unosumai TOMOSU Kamaishi Civic Gymnasium

PHOTO

*
OTHER
Masao Nishikawa
CAt

PUBLICATION

Shinkenchiku 2020.03
Recent Works

More

© 2020 Coelacanth and Associates all rights reserved