projects

Office

ROPPONGI TERRACE

2020Complete

CAtKazuko AkamatsuShinya Omura

Diagonal slab connecting small and large landscapes

Although the site is located in the center of Roppongi, it is a corner where small houses and apartments are lined up side by side. It is built in the back of the flagpole site and faces the park on the east side. Twelve tenant offices were sought, with comfort close to that of a living space while ensuring maximum floor space.
The park side is a large landscape with large buildings lined up beyond the open view. On the other side is a small landscape like downtown Tokyo, with small buildings adjacent to the very limit of the site. By maximizing the openness of the void (park) in the city center, we aimed to create a terrace-like architecture that connects these two landscapes and allows the line of sight, wind and light to pass through.

Due to the height difference between the park and the site, the ground level can hardly be expected to be exposed to sunlight or ventilation, and it is buried in this dense environment. Therefore, the slabs were tilted toward a large landscape, the two landscapes were connected, and diagonal slabs were stacked so that the space on each floor had a cross-sectional expanse. By combining it with open fittings, light and wind are taken into the room as if sliding on the exposed concrete ceiling surface, and pass through to the other side. In addition, the diagonal slab configuration suppresses the height of the building on the residential side and blocks the line of sight from the park side so that the interior of the room cannot be seen.

The interior is a one-room room with a skip floor that uses reverse beams, and is a simple space that compactly organizes the water area and shaft. The perspective effect of the expansive cross-sectional shape draws in a large landscape and captures the activities of different cities into the room as if looking into a small landscape.
In response to the new way of living in the city where work styles and lifestyles overlap more vaguely, which is accelerated by the influence of the new corona, I hope that free activities will color the scenery of the city in the future.

DATA

Location Roppongi, Minato-ku, Tokyo
Principal use Office
Structure RC
Number of stories 3 stories
Site are
Building area
Total floor area
270.77㎥
162.35㎥
443.97㎥
Completion August, 2020

PHOTO

photo Kai Nakamura
Recent Works

More

© 2021 Coelacanth and Associates all rights reserved