projects

School

Nagareyama Otakanomori Elementary and Junior high school

2015Complete

CAtKazuhiro KojimaKazuko Akamatsu

Other use | Public

This is a new Integrated Elementary/Junior High School for over 1000 children in new town of Nagareyama City, Chiba prefecture (30 min from Tokyo by train).

We suggested the concept: “Activity between the trees, an architecture responding to wind and light”. The school building is placed according to sunlight and the prevailing winds – at a 45 degree angle to the nearby city blocks – and attempts to utilize natural surroundings, wind, light, trees and activity in a continuous manner. Various trees outline the school building and fill the courtyards, and by the help of a subtle façade, the houses in the area will connect with the forest.

For the class room-zone, we have used L-walls to articulate classrooms and workspaces, and this way produce places for the children, thus create a flexible room layout for multipurpose use. The wide-spanning decks and the foldable doors which make connections with the outside, create a space entire school ignoring difference between inside and outside

We are aiming that this new learning field including residents’ communication spaces will connect forest with people smoothly and activate the region.

DATA

Location Nagareyama-city,Chiba
Principal use Elementary School,Junior High School,Village Center,Library,Schoolchild Nursery
Structure RC+PCaPC+S Structure
Number of stories 3 stories
Site area
Building area
Total floor area
34,026.56㎡
10,969.10㎡
22,051.99㎡

PHOTO

Photo Makoto Yoshida

PUBLICATION

GA JAPAN
JA
SHINKENCHIKU
KINDAIKENCHIKU
NIKKEI ARCHITECTURE
KENCHIKU JOURNAL
BUNKYOSHISETU
CONFORT
DETAIL

BOOK
115120130133134
97 SPRING 201598 SUMMER 2015
2015.06
2015.07
2015.10.25
2015.12
Autumn,2016
2017.06
2018.12

日本の美しい小学校(X-KNOWLEDGE)

AWARD

Illuminating Engineering Society Award of Merit 2016
Cultural Prize of Architecture,Chiba Pref.
AIJ Award
BCS Award
Recent Works

More

© 2020 Coelacanth and Associates all rights reserved