projects

Healthcare

CLINIC / HOUSE N

2002Complete

C+AKazuhiro Kojima

Other use | Houses

In a growing new town of Chiba, there’s a small cul-de-sac where several clinics are built next to each other. We were requested to design a clinic/house on the dead-end of this street. For the site we have proposed a columnar building, 16metre across, which inscribes the site for two main reasons.
One was to project a strong presence to the building, without being assimilated into the neighbours. This unique shape, which has no front façade or the back, had attained the object. Another reason is related to the specific circulations of the building’s main users- the patients. (1) book in at the reception (2)wait for your turn at the waiting lobby…edge up to the door (3)consult a doctor, then take treatment if needed (4)back to the reception to render payment
Here with the circular plan, I wanted to formalize this unicarsal circulation.
Vast openings had been installed onto the waiting area on the first floor, Meanwhile the treatment area was required to be as functional / effective as possible. For this space, we have proposed an open plan which is set out only by curtains and furniture, instead of any solid partitions.

DATA

Location Chiba-city,Chiba
Principal use Clinic,House
Structure RC Structure
Number of stories 2 stories
Site area
Builduing area
Total floor area
403.9㎡
184.46㎡
280.71㎡

PHOTO

Photo Hiroyuki Hirata

PUBLICATION

SHINKENCHIKU
GA JAPAN
2002年5月号
56
Recent Works

More

© 2020 Coelacanth and Associates all rights reserved