close x
english

Vietnamese-French University of Science and Technology, Hanoi, Vietnam

ベトナムフランス ハノイ工科大学

The design of the new University of Science and Technology of Hanoi (USTH) campus is inspired by four main principles.

First of all, both  the urban design and the architecture aim to provide flexible solutions, allowing the campus to grow and change in the future. Secondly, the existing landscape is preserved as far as possible and integrated into the proposal. Furthermore, a continuous circulation guides users and visitors through the campus and protects them from strong sun and heavy rain. We aimed also at maximising passive energy use and designed the campus allowing it to benefit as much as possible from renewable energy sources. These parameters were then translated into an urban structure and space concept, which aims at creating a new and innovative campus design.

The entire programme and all functions of the USTH are distributed to fit into two conceptual “ribbons”. The ribbons meander and intertwine in a double helix manner, bending to form large courtyards and allowing a continuous circulation through the whole campus. Main landscape features – the existing lake and part of the vegetation is included in the design, breaking and complementing the “ribbons” at the same time. To both reduce walking distances and minimise the impact on nature, the university complex is designed as compact as possible, leaving the nature outside of the university ring untouched. The “ribbons” are closed to the north-west, protecting the campus from cold north-west winds during winter. The “ribbons” open up towards the south and allow cool winds to flow into the campus during summer.

The main representative and public buildings -  library, life-long learning centre, conference centre and food services – are set on a central “cultural spine”, creating a flow of activities and enhancing the visibility of these key buildings. The “cultural spine” - as one of the most public and frequently used areas – shapes the identity of the new campus. Together with the academic and administrational facilities, these buildings create a continuous circulation and a representative and enjoyable landscape around the main lake. The dormitories are located slightly aside towards the west of the campus, creating a more intimate residential district.

 

Marina Stankovic Architekten

http://www.stankovicarchitekten.de/en

/