close x
english
日本語

K Village Center

Kヴィレッジセンター

First prize at proposal competition.
A project to unify the local administration o"ce with a municipal hall at a village with around 5000 citizens which located in a heavy snowfall mountain area. Responding to the gradual slopes that characterize Kijimadaira Village and its scenery with mounds, a curved roof is designed to stand out with its distinguishing silhouette as well as being familiar to its background.
Functions like library, village office and community space etc are placed around the central hall with lounge spaces among them. By opening and shutting the partitions and double-layered doors, the hall can be used as an indoor square for social events and daily exhibitions when opened and can be transformed into sound-insulated music hall for concerts when shut. This is intended to provide a place where visitors can drop in freely regardless of the seasons.Also local wood is used in the wooden structure of the building thoroughly.

長野県木島平村に建設するビレッジセンターの設計。役場・ホール・ギャラリー・図書館等が一体となった複合施設である。中央にホールを配置し、周辺を役場やギャラリー、図書館が取り囲む構成となっている。中央のホールは日常的には広場として開かれており、長い冬を越さなければならない、この地域にとっては冬でも村民が集まれる村の中心となる。同時に、300人を収容してのクラシックコンサートや演劇、展示会にも対応可能な音響や設備を備え、暗転しての利用にも対応している。また客席は可動ロールバックと掘込み床を利用する事で、日常的には平土間の広場で有りながら、公演時のみ観客席を作る仕組みにより多様な利用方法が可能となる。

/