close x
english
日本語

KAZE NO MACHI MIYABIRA

風の街みやびら

This is the elderly care facility located in Shobara City, Hiroshima. All the time, the client hopes that this facility can be a wooden warmly house which family and the surrounding residents can visit casually. There are many promenades, alleys and gardens opened to public inside this site. Separating buildings of 5 for special elderly nursing and short staying, 2 for day care, and 1 for administration are constructed. In order to make staff

s’ moving simply between buildings, the designer locates the administration building in the center of the site. Besides, the dinning area is located beside the north side road where carrying the food ingredients into the dinning area is very convenient.

The buildings for special elderly nursing and short staying occupy the biggest area of the site. Three “co-units” are combined to make one “unit” in which 10 people can live. Each “co-unit” is composed of a small living room and three or four rooms which surround it. In addition, considering the need of night care, each two “units” are connected by service desk and kitchen and bathroom space. Besides, each private room is divided into 2 areas, bedroom of 9 m² and multipurpose room of 6 m². According to the investigation of the living habits of the surrounding residents, the bedroom is named “back room”, and the multipurpose room is named “room between spaces”. The method of separating room between spaces from the traditional bedroom space is figured out by the designer through the careful investigation of the life habits of the surrounding residents. Thus the individual privacy of the back room is improved and the open activity space is created, which maintain the diversity of the elderly people’s life and their communication with external environment. In addition, the characteristic of this project is that if the partition board between the rooms is open, the small unit can form a nursing environment which contains many beds. Therefore the staffs can see everything inside each room.

The buildings for special elderly nursing and short staying which are consisted of private back rooms and open rooms between spaces make the elderly people and the surrounding residents feel the family reunion atmosphere. The room between spaces can also be used as gallery space for the elderly people to have a rest, a space for entertaining the visitors and family reunion and so on. It can also function as the entrance in Japanese traditional architecture. The comprehensive space design and the considerate nursing service is a new attempt of the clients.

It is believed that in a near future, this project will be like the common residential area, blending into the surrounding environment and becoming a beautiful local scenery.

この建物は,広島県庄原市に建つ高齢者福祉施設である.利用者の家族や近隣の方が気軽に立ち寄れる,木の温かみがある家が理想という施主の要望から,地域に開放された遊歩道や路地,庭を設けて,木造平屋の特別養護老人ホームとショートステイ(以下,特養)が5棟,デイサービスが2棟,本部棟が1棟という分棟配置にしている.その際に,施設間を移動する職員の負担を減らすため,本部棟を中央に配置し,食事などは北側道路から車で搬出入できるよう配慮した.
最も大きな面積を占める特養は,小さなリビング(茶の間)を囲む3,4室の個室からなる住宅スケールのセット「コ・ユニット」を,3つ組み合わせて10人1ユニットにしている.さらに,夜間介護を考慮して職員コーナーがある大きなリビング(居間)と水回りで繋がれた2ユニットが各棟の構成単位となる.個室は4畳半の寝室と,3畳の多目的室に分けて,この地域の農村民家を参照し,寝室を「奥の間」,多目的室を「あだの間」と名付けた.ベッド回りの生活実態を精査して,従来の個室面積からあだの間を捻出することで,奥の間では介護のプライベート性を高める一方,あだの間では自発的な生活を営み,茶の間や外部と繋がるような,個々の状態に応じた生活の多様性を持たせた.また,個室の建具を開け放つと,コ・ユニットは多床室のような介護環境となる.繰り返し現れる家型は,ひとめで個室であることを認識させる効果もある.

家型の奥の間と,開放的なあだの間に包まれた建築は,訪れる地域の人からも,ここで暮らす人からも,小さな家が集まった町のように映る.あだの間は縁側,接客,家族室などさまざまな用途に使え,地域住民が気軽に立ち寄れる個室の玄関にもなる.ひとりひとりの生活風景が空間を彩るような,個に寄り添う介護をしたいという施主の新しい試みが,やがて普通の生活の場として周辺環境に溶け込み,ひとつの風景=町になっていくことを期待している.(宇野 享/CAn+大建met)

/