close x
日本語

Ichigahora Nursery

市が洞学童保育所

This architecture was designed as one simple space inserted into the natural topography.  The structure of the building is clear – the RC body inserted into the ground follows the terrain of the site and the the timber constructed single pitch roof sits on top. The horizontal load such as the earthquake and the wind is absorbed by the RC, and the vertical loads are spread across the timber elements. It was ensured there are no bracings to the timber structure so the openness of the perimeter of the building is enhanced.
The park-like site is surrounded by rich greenery. It is situated in adjacent to a regenerated area by the local land readjustment program. The topography and the forest formed by the original  ridge and valley lines continued from the Itakaryokuchi are important local memories that have been preserved to date. On the east side of the site sits a regulating reservoir and the west side faces a busy mainline road. The initial key requirement was to retain as much existing trees on site as possible, which was going to be a challenge due to the level changes. An extensive tree survey was carried out, and the strategy for preservation was carefully considered. As a result, the architecture became a long volume spanning along the north/south axis. It was intended that any architectural intervention would be compatible with the green surroundings and thus the main focus during the design process was to ensure the boundary lines of the external and internal spaces are maximizing the sense of aesthetic/spatial continuity. Any elements in the design that would disrupt this were eliminated. The use of timber window/door frames and imbedding the fixed glazing into the structure were simple but important gestures, as well as designing the sliding doors as fully openable. For sites with strict fire protection requirements, the use of timber frames and structural elements are hugely restricted. This project, which the site is not within a fire protection area, was a great opportunity in re-familiarize ourselves the potentials of timber frame architecture.
 

敷地は、豊かな緑に囲まれた公園のような環境にあります。周辺は区画整理事業に伴い宅地化された地区で、その中に猪高緑地から続く元々の尾根筋、谷筋の自然地形と雑木林が地域の貴重な記憶として残されています。既存の樹木を可能な限り保全しながら計画することが長久手市の基本方針として示されていました。設計にあたって、既存樹木の位置や樹高、健康状態などを徹底的に調査し、現況地形の変更が可能な限り小さくなる配置の検討を行いました。結果として、建築は南北に長い平面形状となっています。

この学童保育所は、自然地形の中に埋め込まれたシンプルな一室空間です。地形に沿って地中に埋め込まれたRC躯体の上に木造の大きな片流れ屋根が一枚乗るという明快な構成となっています。地震や風による水平力は全てRC部分で負担し、木軸は鉛直荷重のみを受ける構造計画です。木軸部には筋交いやブレースがないので、外周に対して開放性が高い空間を実現することができました。

/