close x
english
日本語

Bluewave Technologies Asutopia Factory

BWTあすとぴあ工場

This is a factory which fits all of the manufacturing processes in one building for quality and delivery control, aimed to produce fully made-in-Japan LED lights. More than half of the employees are handicapped. The site, located near the center of the city of Ube in Yamaguchi Prefecture, sits on top of a gentle hill with views southward toward the Setouchi Sea. Thus, we did not want to build the typical factory, a homogeneous space isolated from its environment. We wanted to create a place where one could feel the surrounding landscape and natural light; a place where handicapped and non-handicapped people could both work productively.

We shaped the landscape in relation to the surrounding topography, and in the center placed a roof with a 4.9-meter eave on all sides. The eave not only creates a covered outdoor space connected to the greenery, but also acts as a roof for delivery trucks and for the parking space for wheelchaired workers. The wall is made of translucent polycarbonate hollow cellular panels. At the center, the volume is elevated for natural lighting and ventilation. Interior plants will be added to this lounge area.

The eaves cut direct sunlight, and diffused light enters from the panels. At night, the panels lit up by LEDs become a form of media.

At the north end, office and resident spaces are located as well as a canteen which will be open to the public. Glazed folding doors create an unobstructed connection between the indoor and outdoor.

The structure is made up of small profiled members to minimize the amount of steel; the columns are made of 125 x 125-millimeter -sized H-beams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

将来のジャパンメイドに対応するべく、すべての工程を一貫して行い品質・納期を確保するためのLED照明器具の製作工場。半数以上障がい者を雇用する。敷地は山口県宇部市の中心部のほど近く、背後を山々に囲まれ、瀬戸内海へと開けたゆるい南向きの斜面地の頂部に位置する。それゆえ、閉鎖的で均質な環境を前提とする従来の工場とは異なる、できる限り周囲の風景や光が感じられるような場所、障がい者も健常者も気持ちよく働ける空間を作りたいと私たちは考えた。

周辺地形と呼応したランドスケープをつくり、その中央に四周4.9メートルの庇を回した屋根をかける。庇は外の緑と一体化した外部空間を作り出すと共に、荷捌きスペースと、車いすでも濡れずに出社できる駐車場の屋根となる。

壁面は複層のポリカーボネートパネルとし、工場内の中央部分には採光と換気を兼ねたハイサイドライトを配置している。この下のゾーンは室内の植栽が設けられた休憩スペースとなる予定である。壁面のパネルは庇で直射を遮られた光を拡散光として取り込む。パネルは夜にはLEDの光に照らされ、外へと発信するメディアとなる。

北側にはオフィスや宿泊といった機能の他、地域に開放される予定の食堂が配置される。食堂は外周面を全面開放できる折戸とし、初夏には芽吹いたクローバーの緑へと空間が延長される。

構造は小断面の部材を組み合わせる形とし、柱は125×125mmのH形鋼に抑えている。

/