close x
english
日本語

Machida Museum of Crafts

町田市立国際工芸美術館

It is the design of the craft arts museum to be next to graphic arts Museum in a site of Serigaya Park where rich vegetation is left. I don't add a hand to vegetation and the topography of the park as much as possible and suggested the compact museum which minimized influence to give environment.

The park of the construction site becomes the valley topography, and is Machida center city area and the park; with the elevation difference of approximately 20m. Matched the building with the hill; persuaded you high, and be the top floor with a level same as a city area side. I plan the course of three for cancellation with the elevation difference that is available in a visitor, anyone including neighborhood inhabitants.
1.Stairs to follow from the upper hill, and to connect an entrance, the park with through the under of eaves of museum.
2.Looking at the green in the park ; the excursion line of flow around the outer periphery of the building.
3.A barrier-free line of flow which it links the roof terrace of museum to the upper hill with a bridge, and moves by an elevator to the floor above the ground.

We aime at The green in park melts into the building of outside walls. I use reinforcement laminated glass for cladding variously, and it seems to outside walls, and the green and sky are crowded with various reflectance. I think that the scenery which green is rich in and a figure harmonizing deserve to be this site without the outline of the building melting into scenery softly, and giving the neighborhood a feeling of pressure by the volume of the building.

豊かな植生が残る芹ヶ谷公園の敷地内に版画美術館に隣接して新築する工芸美術館の設計である。公園の植生や地形にはできるだけ手を加えず、環境に与える影響を最小限に留めるコンパクトな美術館を提案した。

建設敷地の芹ヶ谷公園は谷戸地形となっており、町田中心市街地と芹ヶ谷公園では約20mの高低差がある状況となっている。建築は丘陵に合わせた高さとし最上階は市街地側と同一レベルとした。町田駅からの来館者・来園者、近隣住民など誰でも利用できる、高低差を解消のための3つの経路を計画する。
1.丘陵上部からつづき工芸美術館の庇の下を通り抜けエントランス、公園をつなげる階段。
2.屋上テラスから接地階まで、周辺の緑を眺めながら建物の外周部をめぐる回遊動線。
3.丘陵上部とと工芸美術館の屋上テラスをブリッジで結び、地上階まではエレベータで移動するバリアフリー動線。

また建築全体に周辺の緑が溶け込むような建ちかたを目指した。外装材には様々に加工した強化合わせガラスを用い、周囲の緑や空が様々な反射率で外壁に映り込む。建築の輪郭が柔らかく風景に溶け込み、建築のボリュームによる圧迫感を近隣に与えず、緑豊かな風景と融和していく姿がこの敷地に相応しいと考える。

/