close x
english
日本語

Space Block Nozawa

スペースブロック・ノザワ

This is a rental apartment building located in a calm Tokyo residential district. In order to attain distance from traffic, the building has been compacted in the centre of the lot, creating buffer spaces to its surroundings. In the centre of the building is a staircase that opens up and is filled with diffused light from above. Translucent
glass louvers cover the building, and lets the residents control wind, light and privacy by opening and closing them. Here, too, the Basic Space Block system (BSB) has been used to compose spatial units. These have been bent and twisted three dimensionally to create a mysterious spatial experience. The opening and closing of the glass louvers constantly change the exterior appearance of the building.

都内の閑静な住宅地に建つ賃貸集合住宅。周囲の道路からセットバックして敷地中央に配置された建物の中央部、メインエントランスを上がると自然光に満たされた階段室がある。外周部は通常のサッシュの外側に全面半透明ガラスのルーバーが建物をくるんでおり、住人はこのガラスルーバーの開閉で風・光・視線を制御する。住戸空間は、ここでもBSB(ベーシックスペースブロック)を用いており、住戸ごとに空間が折れ曲がって不思議な空間体験を喚起する。住民がガラスルーバーを開閉することで、その都度異なった表情が現れる。

/